Alergie – otázky a odpovědi


  1. Jsem astmatička a jsem těhotná, je možné, že to bude mít i moje dítě?


Je to možné, ale není to jisté. Průduškové astma je multifaktoriální onemocnění, tedy takové onemocnění, k jehož rozvoji vede souhra mnoho složitých jevů. Na jeho začátku je vždy určitý podíl dědičné zátěže. Přibližně se udává, že pokud jsou oba rodiče zdraví – nemají žádné projevy alergií, např. astmatu- riziko vzniku alergie u jejich dítěte je asi 10%. Pokud je jeden rodič alergik, toto riziko se zvyšuje asi na 30%.

Pokud mají nějaké projevy alergie oba rodiče, riziko pro jejich dítě činí asi 50% a pokud oba rodiče mají stejnou alergii, riziko vzniku alergie u jejich dítěte je asi 70%.

Samotná genetická dispozice však sama o sobě k rozvoji nemoci určitě nestačí. Důležitou úlohu má vliv zevního prostředí, především jeho znečistění a kouření,a to především pasivní kouření v domácím prostředí v časném věku dítěte. V rozvoji nemoci hraje klíčovou úlohu novorozenecké a kojenecké období, kdy imunitní systém jedince dozrává a dotváří se a je nejcitlivější vůči některým látkám ze zevního prostředí. Nejdůležitějšími alergeny jsou především antigeny roztočů domácího prachu a antigeny zvířecí, hlavně kočičí. Rovněž příliš časný styk dítěte s bílkovinou kravského mléka a bílkovinou vaječnou může nebezpečí alergické přecitlivělosti zvyšovat, stejně jako celkový režim a nevhodná životospráva matky. Dalším důležitým faktorem zevního prostředí jsou infekce, a to hlavně virové, které poškozují obrannou bariéru sliznice dýchacích cest a vedou k snazšímu průniku alergenů z vnějšího prostředí.

 

 

 

 

  1. Jak poznám, že jsem alergik ?


Alergie je systémové onemocnění / onemocnění celého organismu / s lokálními / místními / projevy. Může postihnout různé cílové orgány a tkáně člověka a podle toho vypadají její projevy. Nejčastěji bývá postižena kůže / různé typy kopřivky a ekzémy/, oční spojivky / slzení, pálení a svědění očí /, dýchací systém / rýma, astma, opakované infekty dýchacích cest, některá plicní onemocnění / a trávicí systém / zvracení, nechutenství, břišní koliky, pálení žáhy, průjem, afty…/. Nejzávažnějším projevem alergie je anafylaxe, což je soubor závažných až život ohrožujících náhle vzniklých příznaků obvykle ve více systémech najednou / kožní projevy, dýchací, kardiovaskulární, zažívací /, která bývá způsobena hlavně alergeny potravin, léky a alergeny jedu blanokřídlého hmyzu.

Diagnózu alergického onemocnění potvrdí vyšetření u alergologa a u dalších specializovaných lékařů podle projevů daného onemocnění / kožní , oční, ORL, plicní, interní… /.



  1. Mám 52 roků, můžu ještě dostat alergii a astma?


Alergie i astma se může objevit v každém věku člověka. Všeobecně platí, že nadměrná reaktivita organismu je výraznější v dětství a v období produktivního věku. S vyšším věkem čistých projevů alergie ubývá nebo se mění jejich charakter. V časném věku se zpravidla nejprve objevuje ekzém, pak astma a jako poslední alergická rýma. U starších pacientů jsou časté alergie na léky, na hmyz a různé kožní projevy. Často se poprvé objeví ve stresu nebo při oslabení infekcí.


 

  1. Chci k Vám přijít na vyšetření, musím mít doporučení obvodního lékaře?


Na alergologické vyšetření je potřeba doporučení jiného lékaře / obvodního, ale i plicního, očního, kožního, krčního … /

 

 

 

 

  1. Může být člověk alergický na jídlo?


Alergie na potraviny patří k nejčastějším projevům alergie. U dětí se její výskyt udává od 4 – 8% a jedná se zde hlavně o alergii na bílkovinu kravského mléka, pak na vaječné bílkoviny, moučné bílkoviny, sóju, ořechy, ryby a ovoce a zeleninu. V dospělém věku se na první místo dostávají nejrůznější druhy ořechů / u nás hlavně lískové, pak burské a vlašské /, dále ryby / ve světě více treskovité, u nás bílé ryby sladkovodní /, měkkýši a korýši, sója, mouka, sýry, mák, ovoce, zelenina a koření.

Nejčastěji je u potravinové alergie postižena kůže / v 50% /, ve čtvrtině případů jsou různé příznaky v trávicím traktu a rovněž v dýchacím systému. Postiženo může být více orgánů či systémů najednou.

Potravinová alergie se často kombinuje s alergií pylovou / u alergií na pyly stromů a keřů bývá často alergie na kořenovou zeleninu, jablka a ořechy, u alergií na pyly trav bývá alergie na peckoviny – třešeň, broskev, meruňka, švestka, bluma /.



  1. Líbil se mi Váš článek, chystáte ještě další články?


Ano, příští článek se bude týkat alergické rýmy.



MUDr. Jana Chládková



MUDr. Jana Chládková, Revoluční 531, Frýdek Místek (část Frýdek, u magistrátu) 738 01 tel.: 558 631 552
Také  BINARGON® BINARGON s.r.o. 
K dispozici je i mapa webu: sitemap