Atopický ekzém


Toto onemocnění patří mezi nejčastější projevy alergie. V ČR postihuje asi 800 000 lidí. Jde o silně svědivé chronické zánětlivé kožní onemocnění, které může mít více různých projevů. Kůže pacientů je přesušená a přecitlivělá, bývá zarudlá s pupínky a puchýřky, dochází k mokvání a následné tvorbě stroupků a šupin, zvýšeně reaguje na dráždivé podněty, jakými jsou teplo, tření, soli obsažené v potu, chemická dráždidla …Postižená kůže je škrabáním rozrušována a následně dochází k jejímu infikování.


V rodině pacienta nebo u něho samotného se obvykle vyskytují další alergická onemocnění / např.astma nebo senná rýma /. Největší výskyt ekzému je v dětském věku, do 2let má projevy ekzému až 3% dětí a přibližně 90% ekzému vzniká v období mezi narozením a šestým rokem života. Průběh onemocnění má 3 vývojová období, která se liší vzhledem kožních projevů: ekzém kojenecký, dětský a dospělých. Jednotlivá období na sebe mohou plynule navazovat. Kojenecká forma začíná obvykle mezi 2. – 6.měsícem po narození na tvářích a na čele a může se rozšířit na celou hlavu a tělo. Je provázena úporným svěděním, děti jsou neklidné, mrzuté a špatně spí. Projevy se většinou zklidňují a často se do 3 let ztrácejí.


U části postižených dětí ekzém přechází do formy dětské, kdy se vyrážka objevuje hlavně v loketních a podkolenních jamkách, na zápěstí a rukou. Časté bývá sezonní zhoršování v období podzim – jaro vlivem přehřívání nadbytečným oblečením a kolísáním teplot. Většina ekzému se zlepšuje v létě, dobře na něj působí pobyt u moře a správně dávkované opalování.


Dospělá forma se může někdy vyskytnout jako první projev i u pacientů, kteří dříve ekzémem netrpěli, ale většinou je pokračováním ekzému z dětství a postihuje stejná místa. Výrazněji se zde uplatňují vlivy pracovního prostředí a psychické stresy. Po 50.roce života patří ekzém ke vzácnějším chorobám.


Bohužel zatím neexistuje lék, který by ekzém trvale vyléčil. Úspěch léčby závisí na tom, do jaké míry se podaří zjistit vyvolávající příčinu alergické reakce a eliminovat ji / potravinové alergeny, roztoči, zvířecí alergeny …/ a zajistit obecně protialergický životní režim / bezprašné prostředí, omezit koberce, závěsy, používat peřiny pro alergiky…/. Nezbytná je trvalá spolupráce s pacientem a jeho rodinou v pravidelné a systematické péči o kůži, a to i v období relativního klidu,


Celková péče o kůži zahrnuje jednak péči o její čistotu, jednak udržování její vláčnosti promaštˇováním. Vlastní kožní léčba závisí na typu a vývojové etapě ekzému. Používají se obklady a koupele k desinfekci kůže a po jejím šetrném osušení různé formy mastí a krémů včetně hormonálních přípravků i antibiotik při infekci.


Oblečení pacienta, hlavně spodní prádlo, musí být nedráždivé. Nejlépe se snáší bavlna, nejhůře obvykle umělé neprodyšné tkaniny. Prádlo musí být důkladně vymácháno ve vodě, aby v něm nezůstávaly zbytky pracích prášků. Pro pacienty se zvlášť citlivou kůží se prádlo doporučuje prát v mýdlových vločkách.


Atopický ekzém je vleklé dlouhodobě trvající komplikované onemocnění. Spojeným úsilím pacienta, jeho rodiny i zdravotníků je možné dosáhnout výrazné úlevy nepříjemných potíží pacienta a onemocnění udržet pod kontrolou.

 


MUDr. Jana Chládková



MUDr. Jana Chládková, Revoluční 531, Frýdek Místek (část Frýdek, u magistrátu) 738 01 tel.: 558 631 552
Také  BINARGON® BINARGON s.r.o. 
K dispozici je i mapa webu: sitemap